Kaffepauser som gör gott för klimatet
Kaffepauser är ofta en självklar del av arbetsdagen, men har du funderat på hur företagets kaffevanor påverkar miljön? Här är några tips på hur ni kan göra kaffepauserna både njutbara och hållbara.
Välj ekologiskt och rättvisemärkt kaffe
Genom att välja kaffe med miljömärkningar kan ni göra stor skillnad. Ekologiskt kaffe odlas nämligen utan några kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket minskar miljöpåverkan.
Satsa på återanvändbart
Engångsmuggar genererar en stor mängd avfall. Använd istället hållbara alternativ som keramiska muggar, glas eller återanvändbara termosmuggar. Om ni ändå behöver använda engångsprodukter välj i så fall sådant som är tillverkat av återvinningsbart eller biologiskt nedbrytbart material.
Kompostera kaffesumpen
Kaffesump är ett fantastiskt tillskott till en kompost. Genom att kompostera sumpen minskar ni även mängden avfall. Kaffesump kan även användas som gödsel i företagets växter eller odlingar, så gör både miljön och era växter en god tjänst!
Välj energisnålt
Många företag har kaffemaskiner som brygger överflödigt kaffe som sedan hälls ut. Välj istället en maskin som brygger en kopp i taget för att minska svinnet. Serverar ni kaffe efter behov istället för att brygga en hel kanna sparar ni både kaffe och energi. Kaffemaskiner som drar mycket energi kan även bidra till onödigt hög elförbrukning. Genom att investera i energisnåla kaffemaskiner som har standby-lägen eller är energimärkta så sparar ni energi och onödiga utgifter.
Lokala alternativ
Att köpa kaffe från lokala rosterier kan minska de långa transporterna som vanligtvis är förknippade med internationell kaffehandel. Om det inte finns lokala alternativ kan ni välja kaffeproducenter som arbetar för att minska sin klimatpåverkan genom hållbara transportmetoder och förpackningslösningar.
Hållbara tillbehör
Glöm inte mjölk, socker och andra tillbehör. Genom att välja ekologiska alternativ säkerställer ni att hela kaffepausen följer samma hållbara linje. Erbjud växtbaserade mjölkalternativ som havre- eller mandelmjölk så kan ni också minska koldioxidutsläppet.