
Kraftig minskning av ekologisk mjölk En ny rapport från Jordbruksverket visar att den ekologiska mjölkproduktionen i Sverige minskade kraftigt under 2024. Samtidigt ökade slakten av nötkreatur, gris och fjäderfä, medan får- och lammslakten nådde den lägsta nivån sedan 2005. Här kommer en sammanfattning av rapporten. Ekologisk mjölk på lägsta nivå sedan 2010 Enligt rapporten uppgick den totala mjölkinvägningen till 2,8 miljoner ton vilket är en minskning med 18 600 ton jämfört med 2023. Den ekologiska mjölken minskade med hela 18 procent till 295 200 ton vilket dessutom är den lägsta nivån sedan 2010. Mjölken användes framför allt till konsumtionsmjölk (678 600 ton) och syrade produkter (224 300 ton). Konsumtionsmjölken minskade med drygt 2 procent medan produktionen av syrade produkter ökade något. Grädde och ostproduktion steg också medan smörproduktionen minskade. Jordbruksverkets rapport visar också att slakten av nötkreatur och gris ökade något under 2024 medan fjäderfäslakten steg för första gången på...
Prenumerera för att läsa hela artikeln