Matproduktion är en av de främsta orsakerna till klimatförändringar, där köttindustrin bidrar kraftigt till utsläpp av växthusgaser. Vilka andra alternativ finns för att minska detta?
Köttindustrins påverkan
Traditionell köttproduktion kräver stora mängder vatten, foder, mark samt bidrar till utsläpp av metan och koldioxid som kraftigt påverkar klimatet. Möjligheten för att undvika detta är att driva innovation och hitta mer hållbara sätt att producera kött. Djurproduktionen idag står för 15% av världens växthusutsläpp.
Växtbaserad kost
Att minska köttkonsumtionen och övergå till växtbaserad kost är en av de mest effektiva åtgärderna för att minska utsläppen från matproduktionen. Konsumenter efterfrågar i allt högre grad växtbaserade alternativ, och en studie från Harvard-universitetet visar att en kost som baseras på frukt, grönsaker, baljväxter och nötter inte bara är bättre för miljön utan också för hälsan. Genom att erbjuda hållbara, växtbaserade produkter kan företag både minska sitt klimatavtryck och möta en växande marknad.
Labbodlat kött
Ett annat alternativ är labbodlat kött, som tillverkas genom att odla djurceller i laboratorier. Detta köttet utvecklas och odlas av forskare i Sydkorea. Det har potential att revolutionera köttindustrin eftersom den möjliggör köttproduktion utan att behöva föda upp och slakta djur. Detta minskar både utsläpp, markanvändning och vattenförbrukning. Nyligen genomförda smaktester visar att labbodlat kött börjar likna traditionellt kött i textur, även om smaken fortfarande utvecklas.
Framtidens odlande
För att möta framtidens utmaningar inom matproduktion utforskas även andra innovativa lösningar, såsom odling i extrema miljöer. Ett tyskt forskningsteam kommer tillsammans med NASA att försöka odla grödor i rymden. Syftet med detta projektet är att förstå hur man kan odla mat under extrema förhållanden, något som i förlängningen kan bidra till livsmedelssäkerhet på jorden, särskilt i områden med svåra odlingsförhållanden.